NMBU setter opp nye runder med kurs i utdanningsserien for atferdskonsulenter!

NMBU tilbyr i det kommende året tre kurs i serien for atferdskonsulenter. De to første er også åpne for deg som bare ønsker å ta ett enkelt kurs. Mens kurset Læringsteori – teoretisk og anvendt krever at du har Etologi og antrozoologi (eller tilsvarende) først.

Kursene er:

Dyrevelferd og lovgivning. Påmeldingsfrist 10. desember 2014.

Etologi og antrozoologi. Påmeldingsfrist 5. mars 2015.

Læringsteori – teoretisk og anvendt. Påmeldingsfrist 5. juni 2015.

For mer informasjon, timeplan og søknadsskjema, gå til NMBU kurssider oppgitt ovenfor.

 

Her kan du se hva en av de tidligere deltagerne har skrevet om det å ta denne utdanningsserien;

 Rita Angler

 

 

 

1.Kort info om din bakgrunn + litt om hva du gjør i dag relatert til hund/atferdskonsulent.

Som så mange andre vokste jeg opp med dyr i huset. Vi hadde hunder, hester, fugler og hvite mus, alt på en gang. I tillegg var det kaniner, geiter, ender og «kopplam»/flaskelam i stallen, der nesten alle døgnets våkne timer ble tilbragt. Hundene var et godt og nyttig hjelpemiddel, de trakk oss på sykkel eller spark til stallen, grytidlig om morgenen, før skolestart.

Da jeg ble eldre ville jeg lære mer, og gikk landbruksskole. Det var ei fantastisk tid, men til slutt ble det hjelpepleier jeg utdannet meg som. Mulighetene stemmer ofte ikke med drømmene J

Jeg var ivrig deltaker på alle kurs (hund) som ble arrangert i nærheten, og tok bl.a. NKK’s instruktørutdannelse, trinn1. Da jeg begynte å instruere på kurs, forsto jeg raskt at jeg måtte lære mere. Folk kom med hunder med ulike problemer og jeg skjønte at jeg ikke hadde kunnskap nok til å gi dem råd som faktisk kunne hjelpe. Jeg lette «overalt» etter kurs om atferd hos hund, men det var ikke mye å finne. Når jeg ringte for å forhøre meg, fikk jeg svar som var mere ulne enn en sau: «ja, vi tar for oss terskelverdier og lederskap, men atferd, neei, hva mener du egentlig?»

Så en dag så jeg en annonse i bladet Hundesport. Kurset «Innføring i Hundefag» skulle gå som samlingsbasert studie på Høgskolen i Nord-Trøndelag. Jeg søkte, og kom inn. Endelig hadde jeg funnet noe fornuftig! En av foreleserne der var Gry Løberg, som jeg «hang meg på». Jeg gikk kurs hos henne, og jeg fikk også være med på konsultasjoner hun hadde, både i Bodø og på Høvik. På konsultasjonene satt jeg som en tørr svamp, lyttet og sugde til meg alt jeg kunne av lærdom.

Da jeg fikk muligheten til å søke på kursserien på Ås, gjorde jeg det, og jeg har ikke angret en dag. Jeg har hatt stort faglig utbytte av kursserien og bruker mye av det vi lærte daglig. Jeg holder kurs, først og fremst valpekurs og har atferdskonsultasjoner og private timer. Jeg har samarbeid med to veterinærklinikker og mange av mine kunder blir henvist via dem.

2. Hva har du lært av utdanningen, og hvordan bruke dette i praksis?

Utdanningen har vært veldig lærerik. Jeg har fått faglig påfyll og «ballast» og jeg har hatt mange aha-opplevelser. I praktisk bruk gir det trygghet å kunne henvise til forskning når man skal gi råd til hundeeiere. Det å være bevisst på hvordan man møter mennesker som mange ganger er i en vanskelig situasjon, er særdeles viktig, og dette har utdannelsen gitt meg verktøy til å takle bedre.

3. Hva var best og verst med utdanningen?

Litt sleivete må jeg si at det beste med utdannelsen var at den fantes, og det verste var at den ble ferdig. Det ble skikkelig «tomt» når jeg ikke lenger hadde samlingene å se fram til og oppgaveskrivingen å grue til.

Det beste er faktisk at det finnes en mulighet for folk til å utdanne seg på seriøst vis innen atferd hos dyr, og jeg håper kursserien blir et varig tilbud. Det å kunne bygge nettverk som man kan søke råd hos, diskutere med og søke innspill hos, er også utrolig verdifullt. Det er ikke så mange av oss «atferdsnerder» og vi bor spredt rundt i det lange landet vårt. Det har også vært en opplevelse å få høre så mange flotte forelesere! Sarah Heath, Anne McBride og Rachel Casey var fantastiske! De norske, Gry Løberg, Bjarne Braastad, Marit Skog Eriksen og Gry Eskeland sto ikke tilbake for noen. Jeg må bare si: TAKK. I motsatt ende, det verste, kommer kostnadene. Det blir fort dyrt når man i tillegg til kursavgift skal betale lange reiser, overnatting m.m.

 

4. Hva var din favorittmodul/kurs? Og hvorfor?

Det er vanskelig å velge en favorittmodul, for alle modulene ga meg aha-opplevelser. I «Nevropsykologi og psykofarmakologi» var alt nytt stoff, men modulen «Atferdskonsultasjon» var nok den som ga mest ny innsikt. Det vi lærte der har «ulmet» og «gjæret» i tankene mine, og har nok vært årsak til størst endring hos meg. Jeg tenkte kanskje at det holdt med vanlig høflighet og folkeskikk i møtet med folk, og det skal man selvfølgelig ha, men heldigvis var det mere å lære også om dette temaet.

Rull til toppen