FELLES UTTALELSE OM STRØMHALSBÅND TIL HUND

Pressemelding om felles uttalelse vedrørende strømhalsbånd

NAS registrerer med bekymring av det foregår ulovlig bruk av strømhalsbånd, i første rekke såkalte Antibjeffehalsbånd. Videre ser vi også at det reklameres for denne type ulovlige produkter, og vi er svært bekymret for hva slags signaleffekt dette har overfor hundeeiere. NAS ønsker å sette fokus på saken, og videre at det foretas endringer i regelverket om elektrisk utstyr til hund. NAS har derfor tatt kontakt med flere organisasjoner og andre, for å komme med en felles uttalelse i saken. NAS er glad for at så mange har vist stort engasjement i saken, og vi takker alle som har deltatt i felles uttalelse. NAS vil med dette oppfordre alle til å ta et tydelig standpunkt i saken.

Felles uttalelse om strømhalsbånd:

 

Strømhalsbånd til hund

Det er forbudt å bruke strømhalsbånd til hund. Det er unntak for nødvendig aversjonstrening (såkalt «sauetrening») utført av autorisert personell. Disse gjennomgår en grundig utdanning, som tilfredsstiller kravene som Mattilsynet har satt.

Hvorfor er det forbudt å bruke strømhalsbånd til hund? Strømhalsbånd påfører hunden smerte, redusert dyrevelferd, og risiko for å utvikle atferdsproblem.

Gjennom salg og reklame rettet inn mot vanlige hundeeiere, skapes det inntrykk at det er greit å bruke strømhalsbånd på hunder som bjeffer eller har atferdsproblem.

Vi ønsker med dette å tydeliggjøre at bruk av strømhalsbånd er ulovlig, med unntak for nødvendig aversjonstrening utført av autorisert personell.

Vi ønsker også at omsetning av strømhalsbånd blir nærmere regulert. Vi oppfordrer med dette Landbruks- og Matdepartementet til å igangsette slik regulering. Videre ønsker vi at Markedsrådet ser nærmere inn på dagens annonsering av strømhalsbånd til forbrukere.

Vår oppfordring til deg som hundeeier blir: Ikke kjøp strømhalsbånd til din hund!

 

Norsk Atferdsgruppe for Selskapsdyr
Norges Zoohandleres Bransjeforening
SPCA Norge
Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrevernalliansen
Atferdssenter for smådyr, Bestevenn, Byåsen Dyrehospital, Canis Hundeskole, Compton’s Harmony Dyretrening, DAT: Dyr Atferd & Trening, Din Beste Venn, Den gule hund – Norge, Drammen Hundesenter, Fjellanger Hundeskole, Lundqvist Hundeskole, Gladlabben Hundeskole, GoodDog Center, Hadeland Hundesenter, Hamar Dyreklinikk, Hund i Fokus, Heimdal Dyreklinikk, Hundepsykologen, Hunderådgiveren, Hundesamvirket, Hønefoss Dyrehospital, Innlandet Hundesenter, Lykkelige Hunder, Manimal, Nordby’s Hundesenter, Poter uten grenser, Røros Dyreklinikk, Rådehund, Salten Hund, Siddis Hundeskole, Sportshunder, Sveberg Dyrehospital, Trondheim Hundeskole, Turid Rugaas Internasjonal Hundetrener, Venn For Livet.

 

Vedlagt fellesuttalelsen i PDF;  130903_Fellesuttalelse_stromhalsband (1)

 

Rull til toppen